keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Veli-matti Lehtisen mielestä vamma ei saa vaikuttaa normaaliin elämään

Veli-Matti sai CP-vamman synnytyksen yhteydessä, koska hän ei saanut riittävästi happea. Hänen mielestään vamma ei ole vaikuttanut suuresti elämään ja hän kokee olevansa tavallinen ihminen, joka käyttää pyörätuolia. "Vamma ei saa vaikuttaa elämään ja haluan elää normaalia elämää, kuten terveet ihmiset". kertoo Veli-Matti. Elämä CP-vamman kanssa on silti joskus haastavaa ja ihmisten suhtautuminen vaihtelee hyvin paljon. "Esimerkiksi jos joku vieras ihminen soittaa minulle, hän saattaa lopettaa puhelun kun minä yritän kysyä mitä asiaa hänellä on. Soittaja ei ehkä ymmärrä, että avustaja auttaa minua, enkä voi puhua suulla itse. Toisaalta taas yksi ystäväni oppi puhumaan kanssa, kun olin ulkona ilman avustajaa ja käytin handsfree:tä. Pystyn sanomaan yhden sanan ja se on 'ei'. Kun taas olin hiljaa niin se tarkoitti 'kyllä'. Kun joku vieras ihminen soittaa niin minua saattaa hieman jännittää ja silloin tuo sana ei tule."

Lehtimyyjille Veli-Matti saattoi aikaisemmin sanoa hyvin tiukastikin 'EI!', varsinkin jos he yrittivät myydä jotakin. Nykyisin avustajat vastaavat puhelimeen, sillä hän asuu nykyisin omassa asunnossa. Veli-Matti puhuu bliss-symbolien avulla, mutta kommunikointi ja ymmärtäminen ei ole suurin haaste, vaan ihmisten suhtautuminen erilaisuuteen.  "Välillä jotkut ihmiset luulevat etten kuule ja he puhuvat avustajalle eikä minulle. kun minä yritän saada uusia ystäviä niin he saattavat katsoa minua kuin jotain halpaa tavaraa ja lähtevät pois. Eivät ole kiinnostuneita. Mutta lapset tulevat kyllä ja ovat uteliaita ja kiinnostuneita! Aikuisia ei kiinnosta." kertoo Veli-Matti.

Veli-Matti haluaisi muuttaa maailmassa sen, että kaikilla olisi mahdollisuus asua kotona, eikä sairaaloissa ja laitoksissa. Hänen mukaan näissä instituutioissa eläminen vaikuttaa henkiseen kasvuun ja on hyvin hankalaa kasvaa aikuiseksi, jos joku on aina päättämässä asioita puolestasi. Avustajan pitäisi myös olla puuttumatta aikuisen ihmisen elämään ja asioihin. "Hoitohenkilökunta saattaa sanoa, ettei rakastuminen ja tyttöystävän löytäminen kuulu sinun elämääsi. Ja varsinkaan seksiä ei saa harrastaa." Veli-Matin mielestä hoitohenkilökunnan tulisi huomioida, että nämä asiat kuuluvat jokaisen ihmisen normaaliin elämään. He voisivat keskustella esimerkiksi naimisiin menemisestä ja jopa auttaa kumppanin löytämisessä, sillä perinteinen avioliitto on maailman luonnollisin asia" (Ks. Kalenteri-kampanja asian puolesta). Kun Veli-Matti täytti 15 hän tuli kristityksi, mikä on auttanut paljon elämän vaikeina aikoina. "Suosittelen kaikille ja Jeesus on tärkeä ystävä minulle". 

Veli-Matin mielestä on myös tärkeää löytää oikeanlainen avustaja, joka on sellainen ihminen, jota hän tarvitsee. Pitäisi myös olla mahdollista vaihtaa avustajaa, mikäli yhteistyö ei suju jostakin syystä. Toki irtisanominen tulee hoitaa niin että avustaja löytää ensin itselleen toisen työpaikan, eikä irtisanoa työsuhdetta heti. On tärkeää pystyä keskustelemaan asioista, niin ettei vammaispalvelu tule heti väliin. Avustajien olisi tärkeää pohtia, millaisen henkilön työnantaja tarvitsee, eikä vain katsoa pikkutarkasti mitä työsopimukseen on kirjoitettu, mikäli henkilökemiat eivät yksinkertaisesti toimi. Tällainen tilanne voi mennä liian pitkälle, jolloin huono henkilökemia vaikuttaa työnantajan hyvinvointiin ja henkilö voi jopa alkaa suunnitella itsemurhaa, koska ei löydä muuta ulospääsyä. ”Mielestäni tästä aiheesta on tärkeää puhua, koska on monia jotka ovat hankalassa tilanteessa. He eivät yritä ratkaista tilannetta ja kokevat olevansa alemmassa asemassa, eivätkä siksi uskalla puhua asiasta. Nämä henkilöt pitävät tilannettaan täysin normaalina, koska eivät tiedä millaista yhteistyö voi olla sellaisen avustajan kanssa, jonka kanssa yhteistyö oikeasti toimii. ” 

Veli-Matti harrastaa valokuvausta ja hän aloitti rakkaan harrastuksensa 25-vuotiaana. Veli-Matin lempikuvauskohteet ovat haastavia ja hän kuvien ottamisesta esimerkiksi vastavalossa, johon tarvitaan hyvä kamera useine toimintoineen. Hänen lempikuvauskohteita ovat järvimaisemat, ihmiset, kukat, erilaiset lähikuvat ja yksityiskohdat. Tässä on muutamia Veli-Matin ottamia valokuvia.










3 kommenttia:

  1. Awesome Post!
    Thanks for shearing such a great information. It would help us in many ways.
    Shop for comfortable, light weight affordable electric wheelchairs.
    travel wheelchair

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for positive feedback and those seem to be very nice wheelchairs for traveling :) Have a look at these wheelchair also for winter, soft beaches, cities (thresholds, cobblestones, steps) and have a look at standing up wheelchair also :)

      Poista

Belinda's story

Dear Chasswheel, you bring me where my mind wants to go  Hi, my name is Belinda Monteran Leinonen (32), ...